Υδροβιότοπος της Λίμνης του Δύστου


Υδροβιότοπος της Λίμνης του Δύστου

Ο Υδροβιότοπος της Λίμνης του Δύστου  στην Εύβοια, είναι από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους στην Ελλάδα με σπάνια χλωρίδα και πανίδα
Ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους στην Ελλάδα, η λίμνη αποτελεί καταφύγιο για δεκάδες είδη πουλιών, έχοντας σπάνια χλωρίδα και πανίδα. Ανάλογα με τις βροχοπτώσεις, η έκταση της λίμνης αυξομειώνεται από τα 1.500 έως τα 4.500 στρέμματα.

Ιδανικές εποχές για να επισκεφθείτε την περιοχή είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν ο υδροβιότοπος συγκεντρώνει πλήθος μεταναστευτικών πουλιών, όπως λευκούς πελαργούς και ερωδιούς.

Ανάμεσα στα υδρόβια πουλιά που ζουν μόνιμα στο οικοσύστημα είναι οι πρασινοκέφαλες πάπιες, οι ψαλαρίδες, οι βουβόκυκνοι, οι χαλκόκοτες κ.ά., ενώ υπάρχουν και αρπακτικά είδη όπως γερακίνες, φιδαετοί και πετρίτες.

Οι τριγύρω λόφοι είναι γεμάτοι σπάνια είδη λουλουδιών όπως κρόκοι, ίριδες, ασφόδελοι και ορχιδέες, ενώ δεν λείπουν οι μεσογειακοί θαμνώνες όπως πουρνάρια, σχίνα, αφάνες και θυμάρια.

Το οικοσύστημα έχει επίσης πλούσια αμφίβια ζωή και ερπετοπανίδα, ενώ η περιοχή βρίθει από μικρά άγρια ζώα όπως αλεπούδες, πετροκούναβα, νυφίτσες και σκαντζόχοιρους.

Κατά τους θερινούς μήνες, μεγάλη έκταση της λίμνης καλύπτεται από καλαμιώνες, με το υγρό στοιχείο να περιορίζεται στο κεντρικό και δυτικό τμήμα της.

Δυστυχώς, η έλλειψη προστασίας του υδροβιότοπου έχει ως αποτέλεσμα αυτό το σπάνιας ομορφιάς και σημασίας οικοσύστημα να βρίσκεται υπό απειλή τα τελευταία χρόνια. Σημαντικό μέρος της λίμνης έχει αποξηρανθεί, με σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής.

Πέρα από φυσική ομορφιά, η περιοχή παρουσιάζει αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον, καθώς στο λόφο Καστρί που δεσπόζει στα ανατολικά της πεδιάδας της λίμνης έχει ανακαλυφθεί ο αρχαίος οικισμός της Δύστου.

Επίσης, σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα ερείπια του οικισμού Σεράι, ο οποίος άκμασε κατά την Τουρκοκρατία και εγκαταλείφθηκε μετά την απελευθέρωση.

Η λίμνη Βρίσκεται ανάμεσα στο Αλιβέρι, και τους  Άγιους Απόστολους Πετριών.